top of page

MUL' ON JANO....

Viime blogissani käsittelin aihetta kuona-aineista kehossamme. Tässä blogissa käsitellään nestettä, ja sen merkitystä ja tarvetta kehossamme.


Media on täynnä artikkeleita juomavedestä. Yksi puhuu 1500 ml/vrk tarpeesta, toinen lähde taas väittää, että vettä pitäisi juoda useita litroja päivässä kuona-aineiden poistamiseksi. Mutta mikä on oikein? Kuinka paljon nestettä meidän pitäisi juoda päivässä? Ja onko runsas juominen fysiologinen välttämättömyys? Miksi veden juominen on tärkeää? Kehomme koostuu suurelta osin vedestä. Keskimäärin noin 60 %. Tarkemmin sanottuna voi sanoa, että noin 73 % rasvattomasta massastamme (kokonaismassa miinus rasvamassa) koostuu solunsisäisestä ja solunulkoisesta nesteestä. Vedellä on monia tehtäviä: kuten rakennusmateriaali, liuottaja ja kuljetusfirma :) . Veden puute taas voi vaarantaa erinäisiä ​​kehon toimintoja. Keho ylläpitää tarkasti vesitasapainoa. Muutoksia nähdään hypotalamuksessa, jossa tuotetaan antidiureettista hormonia. Tämä hormoni esimerkiksi varmistaa, että vesipulassa janokeskus stimuloituu, ja vesiylijäämässä se imeytyy takaisin tai erittyy munuaisten kautta. Kuinka paljon menetät vettä päivässä? Ihminen menettää keskimäärin 500 ml päivässä ihon, 350 ml hengityksen ja 150 ml ulosteen kautta. Se, mitä menetät virtsan kautta, vaihtelee. Nämä vesihävikit on täydennettävä. Lisäksi munuaiset tarvitsevat vettä kuona-aineiden (kuten urean) ja elektrolyyttien (kuten kaliumin ja natriumin) erittämiseen. Munuaiset pystyvät keskittämään virtsan (kuten tumma virtsa aamulla) tai laimentamaan sitä (vaaleaa virtsaa, jos olet juonut paljon). Näiden aineiden erittymiseen tarvitaan noin 500 ml/vrk. Eli kokonaisuutena menetät n. 1500 ml päivässä. Kuuma sää, ripuli tai kova rasitus muuttaa tietysti muuttavat asiaa.. Kuinka paljon (vettä) sinun pitäisi juoda? Luulisi, että sinun pitäisi juoda 1500 ml korvataksesi tappiot. Kiinteästä ruoasta saa kuitenkin myös vettä, noin 700 ml. Lisäksi makroravinteiden aineenvaihdunnan aikana vapautuu noin 300 ml vettä. Joten toisaalta menetämme 500+350+150 = 1000 ml ja ruokaamme ja aineenvaihduntaan saadaan myös noin 1000 ml. Teoriassa sinun pitäisi siis pystyä juomaan 500 ml päivässä, minkä pitäisi riittää munuaisten kuona-aineiden ja elektrolyyttien erittämiseen. Käytännössä tämä on tietysti usein enemmän, esimerkiksi siksi, että vettä menetetään hikoilun kautta urheilun tai kuuman sään aikana, ripulin, korkeuden tai kylmyyden kautta. Liian vähäinen juominen on varmasti mahdollista: silloin vettä on liian vähän saatavilla aineiden erittämiseen munuaisten kautta. Esim. vanhukset juovat usein liian vähän koska janontunne katoaa iän myötä. Terve kroppa on hyvä neuvonantaja. Jano tulee, kun tarvitset enemmän vettä, ja virtsan väri kertoo paljon nestetasapainostasi. Myös liiallinen juominen on mahdollista. Munuaiset voivat käsitellä 0,7-1 litraa tunnissa. Liiallinen juominen voi johtaa vesimyrkytykseen. Neuvo

Vaikka pärjäämme todennäköisesti vähemmälläkin, keskiverto suomalainen juo noin 1,5-2 litraa päivässä. Tämä on ruokaviraston neuvojen mukaista. Kaikki juomat: vesi, kahvi, tee, hedelmämehut, maitotuotteet, virvoitusjuomat ja jopa alkoholi sisältyvät hintaan. Usein ajatellaan, että runsas (veden) juominen parantaa kuona-aineiden poistumista, tekee ihosta kauniin ja auttaa painonpudotuksessa. Tästä ei kuitenkaan ole näyttöä. Neuvolla juoda 1,5l vettä päivässä ei ole tieteellistä perustetta. Tässä nestemäärässä ei ole kuitenkaan mitään vikaa. Terveet munuaiset pystyvät täydellisesti erittämään ylimääräisen veden. Etkö saa 1,5-2 litraa päivässä? Niin kauan kuin juot janoisena ja tarkkailet virtsasi väriä, sinun ei tarvitse huolehtia mistään.


49 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Opmerkingen


bottom of page