top of page

AI MITEN NIIN EI KUONA-AINEITA???

"Juo paljon vettä". Hieronnan jälkeen vesi huolehtii huuhtelemaan kuona-aineet pois. Hmmm.... Kukaan ei ole pystynyt selittämään minulle, mitä noilla kuona-aineilla tarkoitetaan ja miksi pitäisi juoda ylimääräistä vettä sen vuoksi. Vettähän pitää juoda joka päivä! Miksi siis hieronnan jälkeen pitäisi juoda enemmän...???Menin siis tutkimaan asiaa. Mutta Se osoittautuikin odotettua vaikeammaksi... KUONA-AINEET Hakuni alkoi googlettamalla. Foorumien kautta sain jo paremman kuvan "kuona-aineista", vaikka kommentteja olikin joka lähtöön. Näin laktaattia (maitohappoa), joka "kertyisi lihakseen", ja nestettä joka "kertyisi kehoon". Etenkin jälkimmäinen tuo mieleen detox-kuurit , joista on kirjoitettu blogeja kysymyksellä "Ovatko detox-dieetit ja -lisät hyödyllisiä?" MITÄ TIETOKIRJALLISUUS SANOO AIHEESTA? Pitkien etsintöjen jälkeen – löysin tuskin ainuttakaan artikkelia, jossa käsitellään väitettyjä "kuona-aineita" yhdistettynä juomaveteen hieronnan jälkeen. Ensimmäisen käyttökelpoinen teksti sanoo: "Harjoituksen jälkeisen hieronnan uskotaan huuhtelevan pois myrkkyjä ja vähentävän kipua. Niin kutsuttu viivästynyt lihaskipu (DOMS= delayed onset muscle soreness). Se on myytti, jota on opetettu vuosikymmeniä, mahdollisesti yrityksenä selittää kipua hieronnan jälkeen.” Ah! Kipu fyysisen rasituksen jälkeen tai jopa kipeät lihakset kunnon hieronnan jälkeen, sen tunnistan. Ainoastaan… En ole vielä tavannut ensimmäistäkään henkilöä, joka onnistuisi "pesemään pois" lihaskipunsa suurella määrällä vettä. LAKTAATTI LIHAKSISSA No, puhutaanpa laktaatista. Lihaksiisi kerääntyvä "jäte" aiheuttaisi lihaskipuja fyysisen rasituksen jälkeen. Aineenvaihduntamme on varsin nerokas. Kehomme on kiireinen kaikkina vuorokauden aikoina säilyttääkseen halutun tasapainon. Kun kyseessä on laktaatti harjoituksen aikana ja/tai sen jälkeen, kaksi metabolista (aineenvaihdunta) prosessia varmistavat, että lihaksissasi laktaattitaso palautuu normaaliksi tunnin kuluessa. Se koskee Corin sykliä(maitohappokierto) ja sitruunahappokiertoa. toisin sanoen Laktaatti ei ole jätetuote, vaan sivutuote, jota kehosi käyttää energialähteenä. Lisäksi ei ole näyttöä siitä, että laktaatti olisi vastuussa lihaskivuista 24–48 tuntia harjoituksen jälkeen. Siksi voimme sulkea pois yrityksen selittää DOMS:ia. ENTÄ NE KIPEÄT LIHAKSET SITTEN? Opin, että DOMS on oma tutkimusalue, jolla hierontaa tutkitaan keinona vähentää lihaskipuja. Yhteenvetona voidaan todeta, että ei ole selvää, mikä tarkalleen aiheuttaa kipua fyysisen rasituksen tai epätavallisen lihasten käytön jälkeen. Lisäksi tiedemiesten vastaukset ovat edelleen pimeän peitossa vakuuttavista tavoista vähentää tehokkaasti tätä kipua. MIKSI SITTEN YLIPÄÄTÄÄN PITÄISI JUODA VETTÄ?JA KUINKA PALJON? Suositus on juoda n. 1,5-2 litraa nestettä joka päivä. Sitten puhutaan vedestä, kahvista ja teestä ilman sokeria. Maito lasketaan myös juomaksi. Ai jaa??

Kummallista kyllä. Siitä lisää seuraavassa blogissani! Keho – tässä tapauksessa hypotalamus ja munuaiset – varmistaa halutun nestetasapainon sekä soluissasi että niiden ulkopuolella mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Jälkimmäinen on kudosneste solujesi ja veriplasman välillä. Löysin kanadalaisesta blogista upean metaforan ylimääräisen veden juomisesta hieronnassa: "Se on kuin lisäisi polttoainetta autoon sen nopeuttamiseksi". Sorry! Se ei todellakaan ole mahdollista. .. Koska keho säilyttää tasapainon koko ajan. Liian veden virtsaat ulos, ja veden puutos aiheuttaa oireita maksassasi ja munuaisissasi. "KERTYNYT" NESTE Mistä tämä väite sitten tulee? Epäilen sen liittyvän lymfaattiseen hierontaan, jota voidaan soveltaa lymfaödeemaan. Näin on usein esim. (rinta)syövän hoidon jälkeen. Aivan kuten verenkiertojärjestelmämme, imusuonisto on verisuonijärjestelmä. Verisuonet kuljettavat verta elimiin ja niistä pois. Lymfaattinen järjestelmä vain tyhjentää imusolmuketta (kudosnestettä). Se on siis yksisuuntainen katu. Voi olla selvää, että juomavesi ei lisää tähän mitään. NO MUTTA MITÄS NYT? "Juo vettä! Joka päivä! Riittävästi!" Ne ovat sanani asiakkailleni.

Fakta on että toiset ihmiset saavat herkemmin päänsäryn hieronnan jälkeen. Fakta on myös että toisia huimaa hieronnan jälkeen. Mutta fakta on myös että fysiologisesti katsoen, veden juonti ei laita mitään sen enempää "liikkeelle". Joten: JUO VETTÄ! Elimistö tarvii kosteutta! Kiitos ja ensi kertaan! :)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page